Dagelijks geopend vanaf 11:00 uur!
Vandaag open vanaf 11:00

Ballum

Van de historicus tot natuurliefhebbers, in Ballum is er voor ieder wat wils.

Ballum

Het dorp Ballum ligt halverwege tussen het dorp Nes, waar de boot aankomt, en het dorp Hollum op het ‘Waddendiamant’ Ameland. Het dorp is met 350 inwoners het kleinste dorp van Ameland. Ondanks het klein formaat ligt het gemeentehuis van Ameland in Ballum. Het gemeentehuis is herkenbaar door het standbeeld van twee op Ameland gefokte paarden. De paarden op Ameland hebben diverse mensenlevens bij scheepsrampen gered. In en rondom het dorp valt er veel te beleven.

Historie van Ballum

In de 15e eeuw was Ballum de woonplaats van de Cammingha’s, de vroegere vrij- en erfheren van Ameland. De grafsteen, die gebruikt werd voor de afsluiting van de grafkelder van de Cammingha’s, is nog bewaard gebleven en te bezichtigen in het baarhuisje op de begraafplaats in Ballum. Dankzij de rijke historie dat nog zichtbaar is in Ballum, heeft het dorp een bescherm dorpsgezicht. In Ballum vindt u nog vele oude woningen en boerderijen die dateren uit de 18de-eeuw. Eetcafé de Boerderij is één van de boerderijen die herinneren oproepen van het rijke agrarische verleden. In de Nederlands Hervormde Kerk vindt u een bijzonder kunstwerk, de gebeeldhouwde preekstoel. Dit kunstwerk is in de zomermaanden te bezichtigen.

Fiets- en wandeltochten

Door de veelzijdigheid in natuur, heeft Ameland elk seizoen prachtige fiets- en wandelroutes te bieden. De wandel- en fietstochten voeren je langs de bossen, duinen, het strand, de Waddenzee en door de historische dorpjes van Ameland heen. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de 55 meter hoge vuurtoren.

Happen & Trappen

Na een stevige fiets- en wandeltocht verdient u een heerlijke kop koffie of een lekker biertje. Uiteraard kunt u bij Eetcafé de Boerderij terecht! Wij zijn lid van Happen en Trappen. Happen en Trappen is een organisatie dat fietsen en culinair genieten combineert. Per fietsroute presenteren vijf restaurants zich, waar de fietsers een hapje en een drankje kunnen doen, en Eetcafé de Boerderij is daar één van.

Vliegveld

Even buiten Ballum ligt het vliegveld van Ameland dat diverse toeristische activiteiten biedt. Zo kunnen toeristen in de zomermaanden zweefvliegen, paraspringen of een rondvlucht kunnen maken. U kunt met het vliegtuig ook een uitstapje maken naar Texel en het Duitse waddeneiland Borkum.